[...] kwasów tłuszczowych. W przypadku niedostarczenia odpowiedniej ilości składników odżywczych, dochodzi również do rozpadu białek, ponieważ organizm zaczyna czerpać energię ze źródła najbardziej dostępnego, czyli z białka. Spis treści: 1. Cel treningu aerobowego. 2. Redukcja tkanek tłuszczowych i mięśniowych - efekt wyszczuplenia 3. Zwiększenie [...]
witam :) postanowiłem napsiac taki topic ze wzgledu na mase pytań (najczęściej zadawanych przez tzw "sezonowców"),na 99.9% i tak będącały czas pytania jak w 1 kalsie podstawówki , ale jeśli chodzui o te podstawowe info , to przynajmniej będziecie mieli do czego odsyłać... no to tak CZ.1-ODŻYWKI jak sama nazwa wskazuje odżywki to zamienniki [...]
[...] na powiększenie masy mięśni. Podczas przedłużających się wysiłków dochodzi do niedoboru aminokwasów (jak wspominałem wcześniej), związanego z wykorzystaniem ich jako źródła energetycznego oraz substratów do syntezy substancji czynnych metabolicznie (np. aminy sympatykomimetyczne). Stan taki odpowiedzialny jest między innymi za tzw. [...]
[...] stymulować spalanie tłuszczu - podtrzymywać jak najdłużej spalanie jakie zachodzi w nocy, następnie w ciągu dnia również skłaniać organizm do wykorzystywania tłuszczu jako źródła energii, a po treningu dostarczać węglowodanów kompensujących zużytą energię 17. W śniadaniu i posiłkach poorannych (o ile nie trenujemy rano) unikamy więc [...]
[...] prawda? Ile z tego będzie czerpane z glikogenu? Trzeba tu podać liczbę około połowy z całości. Przecież cały czas glikogen jest używany, więc oznacza to iż większość tego źródła przydało by się uzupełniać stale podczas biegu, jazdy. Układ pokarmowy to jeden z najczęściej odmawiających posłuszeństwa mechanizmów, który powoduje nie ukończenia [...]
Dla początkujących Jako, że od dłuższego czasu pytania w kwestii treningu i diety dla początkujących stają się coraz częstszym zjawiskiem występującym na forum, postanowiłem napisać art. o tym, co taka osoba początkująca potrzebuje. Jeśli chodzi o trening, jaki powinny zastosować osoby zaczynające „przygodę" z kulturystyką czy wracające do [...]
[...] i rekordowa zawartość leucyny pobudza wydzielanie hormonów anabolicznych (min. insuliny) i wspomaga syntezę protein mięśniowych o wiele silniej niż pozostałe popularne źródła protein. W składzie preparatu znajdują się także specyficzne tylko dla tego źródła protein składniki. Izolat serwatki zawiera liczne peptydy (krótkie fragmenty [...]
GUARANA - INFORMACJE!!!!! Ostatnio bardzo zainteresowała mnie ta roślina i jej właściwości. Poniżej zamieściłem garść informacji znalezionych na kilku stronach w necie. Mam nadzieję, że się wam spodoba. Guaranę „odkrył" w XVIII w. niemiecki botanik Paullini, nazwa botaniczna guarany pochodzi właśnie od jego nazwiska: Paullinia cupana.Guarana [...]
[...] narosłych wokół poczciwego „białka” mitów oraz prostując błędne przekonania. Maksymalnie 20g białka w posiłku? Utarło się obiegowo jakoby ilość 20, czy 30 (zależnie od „źródła”) gramów białka miała być absolutnym maksimum spożywanym na przestrzeni jednego posiłku. Argumenty bywają różne – niemożność strawienia większej ilości, „gnicie” [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] narosłych wokół poczciwego „białka” mitów oraz prostując błędne przekonania. Maksymalnie 20g białka w posiłku? Utarło się obiegowo jakoby ilość 20, czy 30 (zależnie od „źródła”) gramów białka miała być absolutnym maksimum spożywanym na przestrzeni jednego posiłku. Argumenty bywają różne – niemożność strawienia większej ilości, „gnicie” [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] owsianka, chleb razowy, ziemniaki – okazyjnie - proste (wskazane do śniadania i posiłków okołotreningowych): banany, pomarańcze, jabłka, inne owoce – to najlepsze źródła węglowodanów prostych :-) Tłuszcze: oliwa z oliwek, migdały, orzechy włoskie, awokado, ryby morskie Nie zapominaj o dużej ilości warzyw w każdym posiłku!!!!! Skoro [...]
Dnp - 2,4-dinitrophenol Historia: Uzywany byl na poczatku 20 wieku do odbarwiannia drewna (czy cos takiegozauwazono ze robotnicy pracujacy z dnp szybko tracili na wadze.Zachceilo to chemikow do zajecia sie sprawa. Idac dalej sprawilo to ze dnp byl przepiesywany jako lek na odchudzanie ,ale szybko zostal wycofany z rynku przez FDA ze wzgledy na [...]
[...] pośrednio wpływają na wzrost uwodnienia tkanki mięśniowej i jej zwiększoną objętość. Ponadto pobudzają syntezę suchej masy mięśniowej, zwiększają wykorzystanie tłuszczu jako źródła paliwa w trakcie wykonywania ćwiczeń fizycznych oraz spoczynku, dzięki czemu świetnie nadają się do użytku podczas robienia rzeźby, a także pozwalają dłużej i [...]
Artykul, ktory przytocze pochodzi z czasopisma SDW. Wklejam go z tego wzgledu iz nt superkompensacji na naszym forum informacji jest nie wiele. JAK SPRAWIC BY MIESNIE BYLY WIEKSZE, A EFEKTYWNOSC TRENINGOWA ROSLA? DO ZBUDOWANIA POZADANEJ MASY MIESNIOWEJ NIE WYSTARCZA INTENSYWNE TRENINGI I WLASCIWIE DOBRANA DIETA. NIEZWYKLE WAZNA JEST REGENERACJA [...]
[...] pewnych kwasów tłuszczowych przez układ limfatyczny, z pominięciem wątroby, są wyrazem przystosowania organizmu do wykorzystywania spożywanych tłuszczów jako głównego źródła energii. Sprawa nie jest jednak prosta. Ze względu na swoją fizjologię mózg i czerwone krwinki potrzebują na dobę ok. 180g glukozy. Obie struktury wypełniają [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] zadanie białka w organizmie sportowca (i nie tylko), po więcej informacji w tym temacie zapraszam do lektury tutaj. Drugi natomiast przedstawiał podział protein, ich główne źródła, a także zapotrzebowanie u różnych grup ludności. Zahaczał także o kwestię konieczności bilansowania białek na dietach roślinnych – dociekliwych również zapraszam [...]
[...] snem) mięso + warzywa lub serek wiejski W dni nietreningowe rozrzuć węglowodany na wszystkie 5 posiłków jak pisałem wcześniej. Produkty dozwolone: Węglowodany: solidne źródła nieprzetworzonej żywności o średnim indeksie glikemicznym: Kasza gryczana i jęczmienna, makaron z durum, płatki owsiane i jęczmienne, chleb orkiszowy i razowy, ryż [...]
[...] ryż, makaron, chleb oraz owoce. Nie spożywaj dodatkowych kalorii w postaci dietetycznego tłuszczu. Jedyny tłuszcz w twoich posiłkach powinien pochodzić i tego samego źródła (jako uboczny produkt), co białko. Ważący 90 kg kulturysta powinien dziennie zjadać 200 g białka i 400 g węglowodanów. 2. Trening wydolnościowy 4x40. Wykonując trening [...]
[...] zadanie białka w organizmie sportowca (i nie tylko), po więcej informacji w tym temacie zapraszam do lektury tutaj. Drugi natomiast przedstawiał podział protein, ich główne źródła, a także zapotrzebowanie u różnych grup ludności. Zahaczał także o kwestię konieczności bilansowania białek na dietach roślinnych – dociekliwych również zapraszam [...]
[...] wytrzymałościowych, których wydatek energetyczny jest znaczny i długotrwały. Natomiast przy wysiłku umiarkowanym, trwającym dłużej, zwiększa się wykorzystanie tłuszczów jako źródła energii. Podstawowym źródłem węglowodanów w diecie sportowca powinny być naturalne produkty np.: ziemniaki, produkty zbożowe, owoce. W zależności od zapotrzebowania [...]